Redovnom primjenom međunarodnog testiranja do poboljšanja bh. osnovnog obrazovnog sistema

02 septembar 2013

Kategorije

Politike europskih integracija

DIJELI

Bih Djeca Skola

Povodom početka nove školske godine, unutar svog programa „Put ka oporavku“, Centar za politike i upravljanje (CPU) danas je objavio „Analizu prednosti uvođenja redovnog Međunarodnog testiranja trendova u matematici i prirodnim naukama (TIMSS) u bosanskohercegovački obrazovni sistem“, te ukazao na važnost i potrebu redovnog učešća osnovnih škola u ovoj provjeri znanja i sposobnosti.

Naime, TIMSS je jedan od standardizovanih testova koji se sprovode svake četiri godine i kojima se provjerava sposobnost učenika da razumiju i primijene usvojene zadatke iz predmetnih oblasti. Do sada, Bosna i Hercegovina je samo jednom učestvovala u testiranju i to 2007. godine, a tadašnji rezultati su pokazali da je BiH zauzela 27. mjesto od ukupno 50 zemalja, odnosno da  se nalazimo među zemljama nižeg i srednjeg međunarodnog kvaliteta.

Radi manjka finansijskih sredstava testiranje nije sprovedeno 2011. godine, čime je onemogućeno praćenje promjena i trendova dostignuća nastavnika i učenika, te efektivnosti provedenih odluka i reformi.  Tim povodom, CPU naglašava da za učešće BiH u TIMSS-u 2015.godine još uvjek nije kasno, ali je potrebno da se u planiranje i sprovođenje ovog projekta uključe nadležne institucije sa svih nivoa vlasti i da zajedno doprinesu ovom procesu. Time bi se obezbijedio mehanizam za mjerenje kvaliteta obrazovnog sistema, poboljšanje nastavnog plana i programa, kao i nastavnih procesa, čime se direktno podižu standardi obrazovnog sistema u cilju izjednačavanja sa EU standardima. 

Na svom putu ka EU integracijama, kroz ovaj proces prošle su nekadašnje zemlje u tranziciji, npr. Češka, Mađarska, Rumunija i Slovenija. Usklađivanjem nivoa i kvaliteta obrazovnog sistema sa EU standardima ove zemlje omogućile su svojim učenicima da školovanje nastave u bilo kojoj državi i obrazovnom sistemu Unije. 

Na kraju, ovo testiranje daje jasnu sliku o tome idemo li naprijed ili nazad, kao i gdje zaostajemo, te koje sektore treba poboljšati. Redovno provođenje ovog testiranja nije trošak nego investicija koja će doprinijeti većem prosperitetu, razvoju i rastu države, zaključuju u Centru za politike i upravljanje. 

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje.

 

6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more
1 decembar

ReForum: Poresko rasterećenje rada u FBiH

read more
7 juli

Konferencija "REFORUM: Politička odgovornost i polaganje računa za sproviđenje reformi"

read more
28 januar

Konferencija "REFORUM: Poboljšanje poslovnog okruženja" (1)

read more
20 maj

Okrugli stol: BH kreativne industrije - Startup za kreativce

read more
4 februar

Okrugli stol: 'Reforma i modernizacija državne pomoći kao pretpostavka ekonomskog razvoja' (1)

read more