“Glasometar” za Lokalne izbore u BiH 2020

22 oktobar 2020

Kategorije

DIJELI

Glasometar Cover

Aplikacijom koja se nalazi na ovom LINKU obuhvaćena je većina kandidata/kinja u Banjaluci, Brčkom, Hadžićima, Ilidži, Srebrenici, Stocu, Tuzli, Trebinju, Travniku, Zenici, Općinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo.

Sve partije i kandidati na Lokalnim izborima 2020 pozvani su da odgovore na upitnik i daju obrazoloženja svojih odgovora na pitanja iz Glasometra. Za dio kandidata/partija koje iz različitih razloga nisu odgovorile na upitnik, a za koje je to bilo moguće, u aplikaciju su uvršteni odgovori prema dostupnim podacima o njihovom djelovanju, stavovima i javnim izjavama, odnosno aktivnostima partija iz kojih dolaze, na svim nivoima vlasti. 

U slučaju partija/kandidata koji su odgovorili na upitnik, odgovori koje su dali u upitniku su mijenjani samo ukoliko je evidentno da su aktivnosti partije ili njenih zvaničnika na temama obuhvaćenim pitanjima u upitniku, bile u suprotnosti sa odgovorima datim u upitniku. Odgovor aktuelnih načelnika/gradonačelnika na pitanja iz oblasti transparentnosti javne uprave je također mijenjan ukoliko njihovi odgovori nisu odgovarali rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti koji mjeri otvorenost i javnu dostupnost dokumenata na web stranicama svih općina i gradova u BiH.

Za Lokalne izbore 2020. godine aplikacija Glasometar je razvijena u saradnji sa nekoliko organizacija. Centar za politike i upravljanje konsultovan je za pitanja sa socio-ekonomskom tematikom, dok su pitanja koja se odnose na temu ekologijekreirana u suradnji sa organizacijom Arnika, odnosno Koalicijom za zaštitu rijeka u BiH. Problemi i teme koje su aktuelne u Brčko Distriktu, definisane su u suradnji i uz podršku misije OSCE-a, a projekat  “Glasometar” podržan je u cjelosti od strane Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE).

Glasometar je korišten i u toku Opštih/Općih izbora 2010.,  2014.,  te 2018. godine, i već tada se pokazalo da se radi o jednom od najinformativnijih online alata za informisanje građana i građanki o stavovima partija. Dosadašnje verzije Glasometra je koristilo preko 90.000 korisnika.

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more