CPU predstavio rezultate istraživanja o javnim investicijama na Simpoziju „Pojas i put i duhovno povezivanje naroda“

08 maj 2018

Kategorije

DIJELI

Pojasiput

Istraživač Centra za politike i upravljanje (CPU) Tarik Moćević učestvovao je jučer na Simpoziju „Pojas i put i duhovno povezivanje naroda“ u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je prezentovao rezultate istraživanja o trendovima javnih investicija u BiH koje CPU trenutno provodi.

Moćević je prezentovao rezultate istraživanja CPU-a o trenutnom stanju aktuelnih projekata javnih investicija u BiH, te mogućnostima da se do kraja 2020. godine ostvari prognoza Međunarodnog monetarnog fonda od 6,92 milijarde KM javnih investicija.

Osim Moćevića, na simpoziju su govorili profesor diplomatije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bivši diplomata i jedan od osnivača Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ Slobodan Šoja, član Upravnog odbora Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ Ivan Barbalić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology Adnan Huskić, bivši zamjenik gradonačelnika Sarajeva, šef kabineta Univerziteta u Sarajevu i predstavnik Konfučijevog instituta u Sarajevu Miroslav Živanović, načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, te direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Aličković. Moderator simpozija bio je Faruk Borić.

Simpozij je organizovao Centar za promociju i razvoj inicijative „Pojas i put“ povodom posjete delegacije Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-tak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje Inicijative „Pojas i put“.

Simpoziju su se obratili ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Njena ekselencija Chen Bo, te potpredsjednik CAFIU-a Ai Ping.

Inicijativa „Pojas i put“ koju je 2013. pokrenuo predsjednik NR Kine Xi Jinping za cilj ima povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu. Bosna i Hercegovina se nalazi među 70 država i regija koje su zvanično pristupile inicijativi.

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more