Najava radionice "Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju"

10 juli 2023

Kategorije

DIJELI

Tekstil najava

Centar za politike i upravljanje sa zadovoljstvom najavljuje radionicu pod nazivom "Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju", koja će se održati 13.07.2023. godine u 11:00 sati u Hotelu Behar, Goražde. Ova inspirativna radionica ima za cilj podizanje svijesti o važnosti primjene cirkularne ekonomije u tekstilnoj industriji i otvara mogućnosti za saradnju ključnih aktera s ciljem unaprijeđenja Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije (UPCD).

Radionica će biti podijeljena u tri dijela. Prvi dio će obuhvatiti kratku prezentaciju o dva modela cirkularne ekonomije - model produženja vijeka trajanja i korištenja proizvoda i model oporavka resursa. Cilj prvog dijela je da okupi sve aktere tekstilne industrije i predstavi im pozitivne primjere implementacije cirkularnih modela iz svijeta i regije.

Drugi dio će se fokusirati na primjenu cirkularne ekonomije u tekstilnoj industriji, te će biti obogaćen prisustvom udruženja iz Bosne i Hercegovine i regije. Među učesnicima će se obratiti Marina Tucović iz Ženskog centra Užice, koja će prenijeti svoje vrijedno iskustvo u inovativnom centru reciklaže tekstila. Također, svoje iskustvo u socijalnom preduzetništvu i primjeni modela cirkularne ekonomije će podijeliti s nama i Mirela Pintarić iz Humana Nove, Čakovec. Treća učesnica jeste Mirsada Ćulov, iz UPCD-a. Također, svoje vrijedno iskustvo u plasiranju ručno rađenih proizvoda na BiH tržištu putem digitalne platforme, prezentirat će Senita Slipac, Orea Bazaar.

Treći dio radionice jeste diskusija, koje je ujedno i glavni dio događaja. Ključni zadatak na diskusiji jeste mapiranje mogućih tačaka saradnje aktera tekstilne industrije te stvaranje preduslov za rast i razvoj UCPD-a. Učesnici će također imati priliku da svojim idejama pridonesu daljnjem planu razvoja Udruženja, te osmišljavanju potencijalnog plana rada.

Ova aktivnost realizuje se u sklopu projekta "Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde", koji zajednički implementiraju Grad Goražde i Centar za politike i upravljanje, a podržan je grantom Fonda za otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.  

Centar za politike i upravljanje poziva sve zainteresovane strane, uključujući predstavnike lokalne uprave, stručnjake iz oblasti socijalnog preduzetništva, reciklažnih preduzeća i javnosti općenito, da se pridruže ovoj značajnoj radionici i doprinesu mapiranju narednih koraka za UCPD.

Za više informacija o radionici, molimo Vas da kontaktirate Centar za politike i upravljanje putem e-maila dzzerem@cpu.org.ba ili posjetite našu službenu web stranicu www.cpu.org.ba.

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more