Održana radionica "Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju"

13 juli 2023

Kategorije

DIJELI

Tekstil radionica

Dana 13. jula 2023. godine u Hotelu Behar s početkom u 11:00h, održana je radionica na temu "Cirkularna ekonomija – šansa za tekstilnu industriju", koju je održao Centar za politike i upravljanje (CPU) u saradnji s Gradom Goražde. Cilj radionice jeste mapiranje mogućih tačaka saradnje ključnih aktera i Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde (UCPD), a u cilju kreiranja preduslova za njegov dalji razvoj i rast.

U prvom djelu je CPU održao uvodnu prezentaciju o poslovnim modelima cirkularne ekonomije -  produženje vijeka korištenja i trajanja proizvoda i model oporavka resursa. Naglasak je stavljen na primjere iz prakse iz regije i Bosne i Hercegovine, te je fokus stavljen na vraćanje mindset-a na dobre prakse starijih generacija.

 

U drugom dijelu radionice su učesnici iz regije prezentirali svoja iskustva i znanja primjene cirkularnih modela u tekstilnoj industriji. Gđa. Marina Tucaković iz Ženskog centra Užice je prezentirala put razvoja UŽC-a i reciklažnog centra Retex, koji već trinaest godina rade na prikupljanju, recikliranju i šivanju cekera, igračaka, pernica i ostalih proizvoda od tekstila. Gđa. Tucaković je naglasila da je su do sada uspjeli zaposliti 15 žena iz ranjivih kategorija, od čega su 2 dobile invalidsku penziju.

Druga učesnica jeste Mirela Pintarić iz Humana Nove, udruženje koje upošljava 46 osoba s invaliditetom, a također i osobe iz drugih marginaliziranih grupa. Mirela nam je objasnila aktivnosti Humane Nove koje uključuju reciklažu, proizvodnju industrijskih krpa, te prodaja polovne odjeće. Također je spomenula njihove akcije redizajniranja odjevnih predmeta, te prodaja originalnih i kreativnih odjevnih predmeta.

Treća učesnica, gđa. Mirsada Ćulov, predsjednica UPCD-a, je predstavila svoj rad Udruženja. Sa preko 26 godina iskustva na čelu Udruženja, istakla je rane početke i izazove s kojima se UPCD sreo. Naglasila je da su uloženi veliki napori za razvoj Udruženja, te je uz pomoć raznih radionica obuke osoba oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Udruženje uspjelo da bude prepoznatljivo po papučama, cekerima i ostalim proizvodima od tekstila doniranog od kompanije Prevent.

 

Na radionici je također učestvovala gđa. Senita Slipac predstavila OREA Bazaar, te je prezentovala o prvoj e-commerce platformi ručno rađenih proizvoda. OREA je baza za sve lokalne male tvorce ručno rađenih proizvoda, te predstavlja unikatan pristup tržištu prodaje. Platforma od svog osnivanja okuplja 207 malih proizvođača raznih proizvoda, a koji su prošli proces provjere kvalitete. Gđa. Slipac je zaključila da OREA ima naznake još većeg rasta, te da nude veliku podršku Udruženju i njihovom daljnjem radu.

 

Treći dio radionice je obuhvatio grupnu diskusiju svih učesnika, a s ciljem razvijanja narednih koraka djelovanja UPCD-a. Aktivno učešće u diskusiji su uzeli: predstavnici gradske uprave, Berin Kulelija i Samira Drakovac, predsjedavajući Vijeća Grada Goražda, Bajro Obuća, predsjednik Udruženja "Stari Zanati", Elvir Ćurovac, predsjednik privredne komore, Dževad Terović, predstavnice Udruženja CEDAP, Elvedina Čelik i Alma Đozo, predstavnica Udruženja „SEKA“, Mersiha Drkenda, predstavnica kompanije Prevent, Sabina Čeljo, te predstavnica SSŠ „Džemal Bijedić“, Nirzama Džemidžič.

Kroz grupnu diskusiju su identificirani naredni koraci za rast i razvoj UDCP-a, a to su:

-          Revitalizacija vizuelnog identiteta (logo, brend itd.);

-          Uspostaviti usku saradnju s BiH kompanijama koje vrednuju održivost,

-          Uspostaviti saradnju sa e-commerce platformama.

Radionica je održana u sklopu projekta Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde, koji zajednički implementiraju Grad Goražde i Centar za politike i upravljanje u periodu januar – juli 2023. godine, a koji je podržan grantom Fonda za otvoreno društvo BiH. Cilj projekta je unapređenje potencijala Grada Goražde i lokalnih zainteresovanih strana za realizaciju aktivnosti cirkularne ekonomije kao instrumenta za ostvarivanje održivog ekonomskog rasta, podizanja životnog standarda stanovništva i unapređenja kvaliteta prirodnog okruženja.

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more