Potrebno transparentno provođenje reformi i kritičko izvještavanje

26 decembar 2016

Kategorije

DIJELI

02.aktivna-uloga-medija.jpg

Panel diskusija pod nazivom ReForum - Aktivna uloga medija u reformskom procesu, u organizaciji Centra za politike i upravljanje, održana je 22. decembra u Sarajevu.

Cilj susreta bio je započeti javnu diskusiju o ulozi medija u objektivnom informiranju javnosti o pitanjima iz Reformske agende, te dati konkretne sugestije koje će bh. političarima i nevladinom sektoru koristiti za poboljšanje odnosa s medijskim radnicima i radnicama koji žele odgovorno izvještavati o ispunjavanju ciljeva iz Reformske agende. CPU je u razgovor uključio predstavnike medija i organizacija civilnog društva.

Javna diskusija omogućila je prostor za razmjenu mišljenja o radu medija, objektivnom izvještavanju o reformskim procesima, te izazovima sa kojima se novinari suočavaju u obavljanju svog posla. O temi su govorili novinar portala Analiziraj.ba Aleksandar Brezar, zamjenik glavnog urednika Federalne novinske agencije (FENA) Fedžad Forto, novinarka Televizije N1 Tina Jelin-Dizdar te koordinatorica kampanje „Odgovorna agenda“ Ivana Drakić.

Prvo izlaganje imao je Aleksandar Brezar kao novinar portala koji se bavi monitoringom rada medija, iznijevši zaključke Analiziraj.ba o izvještavanju bh. medija o Reformskoj agendi. Kao osnovne karakteristike ovog procesa Brezar je izdvojio, kritikujući i Vladu Federacije BiH i medije, neobjavljivanje samog dokumenta Reformske agende, te nekritički osvrt medija na cjelokupni proces. Sam dokument Reformska agenda, podsjetio je Brezar, dugo nije bio dostupan javnosti, što je medijima onemogućavalo bilo kakvo podrobnije pisanje na ovu temu. S druge strane, i nakon što je postala javno dostupna, mediji su uglavnom nekritički i pozitivno izvještavali o Reformskoj agendi, prije svega zbog jakih propagandnih aktivnosti da se ona prikaže kao pozitivna i neizbježna i prije njenog objavljivanja. Tek sa stavljanjem u fokus novog zakona o radu u FBiH, tvrdi Brezar, mediji počinju da se kritički osvrću prema Reformskoj agendi. Dodao je, međutim, i kako ne treba osuditi novinare u BiH koji su izloženi konstantnim pritiscima i koji rade u neadekvatnim uslovima.

Zamjenik glavnog urednika FENA-e Fedžad Forto, s druge strane, smatra kako je medij koji je uređivao uvijek nastojao objektivno informisati javnost o Reformskoj agendi. Pojasnio je kako je FENA o datoj temi objavljivala i pozitivna i negativna mišljenja. Forto se osvrnuo na ulogu medija u promoviranju važnosti socio-ekonomskih tema u bh. javnosti. Smatra da su upravo mediji imali ključnu ulogu u promjeni fokusa međunarodnih aktera sa ustavnih reformi, te da je to u konačnici rezultiralo britansko-njemačkom inicijativom iz koje je proistekla Reformska agenda. Odgovarajući na kritike Brezara za jednostrano izvještavanje, Forto je rekao kako je u izvještavanju o Reformskoj agendi FENA koristila javno dostupne podatke, a po kojima je proces implementacije karakterisalo više pozitivnih stvari. Forto je akcentirao da je FENA insistirala na održavanju profesionalnih standarda i bila otvorena da svakom relevantnom društvenom akteru omogući medijski prostor.

O izvještavanju o Reformskoj agendi i problemima sa kojima su se novinari suočavali iz prve ruke govorila je novinarka Televizije N1 Tina Jelin-Dizdar. Novinarka N1 podijelila je lično iskustvo o odnosu Vlade FBiH prema medijima kada je u pitanju izvještavanje o Reformskoj agendi. Dijeleći mišljenje sa Brezarom, naglasila je kako je osnovni problem novinarima bio dolazak do kredibilnog dokumenta, dodavši kako nije bilo samo manjka informacija već i „previše špekulacija“. Dodala je da su medijima u toku izvještavanja o najbitnijim reformskim procesima dostavljane paušalne informacije od svih zaniteresiranih strana, te su pokušaji manipulacijom medijima dolazili i od socijalnih partnera i od same Vlade. Osim navedenog, Jelin-Dizdar je kao problem izdvojila otežavanje rada novinarima od strane Vlade FBiH kroz izbjegavanje bilo kakvog kontakta sa medijima, izbjegavanje odgovora na pitanja i kasnih najava konferencija za medije. Osim o odnosu Vlade prema medijima, Jelin-Dizdar se također osvrnula i na loše uslove rada novinara. Dodala je da je zbog kompleksnosti materije dodatan izazov napraviti dobru priču u kratkom vremenskom periodu i formatu u kojem se vijesti danas prezentiraju.

Prisutnima se ispred kampanje „Odgovorna agenda“ obratila Ivana Drakić. Kroz kampanju, kako je objasnila, Drakić nastoji javnosti približiti prirodu reformskih procesa, kao i pojedinačne mjere Reformske agende, koristeći informacije koje nevladine organizacije uglavnom posjeduju ali ih, zbog nedostatka kapaciteta, ne stižu prezentovati. Istakla je da je kompleksnost tema najveći izazov za izvještavanje o implementaciji reformskih mjera, te stoga ova Facebook kampanja prezentuje dostupne informacije i analize, koje su u izvornom obliku širokom auditorijumu često nejasne ili nezanimljive, na interaktivan, lako razumljiv i pristupačan način. Kao najveći problem socijalnih medija izdvojila je veliki broj lažnih vijesti na društvenim mrežama. Pozitivno je, dodala je, da kompanija Facebook nastoji riješiti ovaj problem strategijom saradnje sa „fact-checking“ organizacijama, odnosno označavanjem neprovjerenih informacija.

Završna diskusija na konferenciji, u kojoj su učestvovali predstavnici medija i nevladinih organizacija, bila je izuzetno dinamična. Zaključeno je kako je u cilju što objektivnijeg informisanja javnosti potrebna bliža saradnja medija i organizacija civilnog društva. U ovom procesu je nužno profiliranje nevladinih organizacija za određene oblasti i kvalitetnija komunikacija sa medijima kako bi mediji imali adekvatne i relevantne sagovornike za različite reformske oblasti.

Kada je riječ o odnosu medija i vlasti, učesnici panela su mišljenja kako je, na prvom mjestu, potreban transparentan rad institucija vlasti u BiH, ali i da mediji imaju odgovornost da izvještavanju o njihovom radi pristupe sa više kritike.

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more