Usvojen Prijedlog zakona o obrtima i srodnim djelatnostima u FBiH

09 septembar 2021

Kategorije

DIJELI

OBRTI Slika2
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojen je Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH. 
Centar za politike i upravljanje pozdravlja usvajanje Prijedloga, te čestita svim samostalnim preduzetnicima i zanatlijama čije će poslovanje implementacijom ovog Zakona biti olakšano. Najznačajnije izmjene ovog Zakona su: 

3. Skraćenje procedure i pojednostavljenje registracija obrta

4. Prikupljanje manje papirologije pri registraciji obrta

5. Ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika

6. Obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnost obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta

7. Omogućeno je fizičkim osobama i penzionerima nediskriminatorno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja

8. Predviđen je obrtni registar

9. Bolje je definisano ko od članova užeg domaćinstva može pomagati u vođenju obrta

10. Prestanku obrta po sili zakona

11. Nema više obaveze izdavanja obrtnice kao isprave

12. Članarina odnosno visina članarine Obrtničkoj komori je umanjena u odnosu na važeći Zakon

13. Pored vlasnika ostvarenog patentnog prava, obrt može osnovati i vlasnik industrijske svojine.

Također, čestitamo predlagaču, zastupnicima i delegatima Parlamenta FBiH koji su uzeli aktivno učešće u radu parlamentarnih tijela na uobličavanju predloženih rješenja, te uložili napore da ovaj Zakon dobije podršku njihovih kolega.
Zahvaljujemo se i obrtnicima, medijima, partnerskim organizacijama i građanima koji su bili dio naših istraživačkih i zagovaračkih aktivnosti. Radujemo se daljem radu na unaprjeđenju ambijenta u kojem obrtnici posluju, kao i rasterećenju njihovog poslovanja.
Za one od vas koji se do sada nisu upoznali sa svim unaprjeđenjima koja će uskoro donijeti implementacija ovog Zakona, pozivamo Vas da pročitate naš serijal blogova klikom na link OVDJE.
Također, naš informativni video o izmjenama postojećeg Zakona možete pogledati OVDJE
13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more