Blog

Predškolsko obrazovanje – prilike koje treba kreirati

Kvalitetno predškolsko obrazovanje, usredsređeno na razvijanje kognitivnih i socio-emocionalnih vještina djece, može izgraditi dobre temelje za uspjeh u daljem školovanju, a u konačnici i za uspjehe u profesionalnom životu, pa se u Bosni i Hercegovini interes za ovo pitanje, poglavito na strani roditelja, pojavljuje sve češće.

Online nastava - prilike i izazovi

Da krize velikih razmjera mogu potaknuti i akcelerirati određene procese, koji bi na pokretanje i implementaciju inače čekali neizvjesno dugo vremena, svjedoči i primjer uvođenja online nastave u Bosni i Hercegovini pod okolnostima vanrednog stanja proglašenog uslijed pandemije COVID-19. Premda same po sebi nepovoljne, ove vanredne okolnosti imale su stimulativan efekt na školstvo u Bosni i Hercegovini, koje je u kratkom roku moralo obezbijediti kontinuiranu izvedbu i praćenje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente fakulteta, što je u praksi značilo tri eksperimentalna mjeseca za obrazovanje u našoj zemlji.

Međunarodna testiranja – prilike koje propuštamo

Vanredne okolnosti uzrokovane pandemijom ne bi smjele postati izgovor za zapostavljanje “hroničnihˮ problema s kojima se suočava obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. Objavom rezultata PISA istraživanja krajem 2019. godine, domaća javnost imala je priliku uvidjeti u kojoj mjeri obrazovanje u našoj zemlji zaostaje za standardima razvijenih, pa čak i većine susjednih zemalja u regionu Zapadnog Balkana (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Finansijski sektor BiH u doba pandemije: Šta očekivati?

Pandemija koronavirusa pogodila je sve zemlje svijeta, kako direktno tako i indirektno (ekonomski). U vrijeme kada sve države svijeta doživljavaju ekonomsku stagnaciju i srednjoročni pad privredne aktivnosti (pri čemu se ekonomski oporavak razvijenih tržišta očekuje tek sredinom 2021. godine), mala i slabo rastuća ekonomija BiH neminovno će osjetiti negativan utjecaj smanjenja ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Dinamika gradnje Koridora Vc nije ubrzana od povećanja putarina na gorivo

Gradnja Koridora Vc je zvanično počela 2001. godine : • do kraja 2014. godine smo izgradili i pustili u promet oko 90.7km, • od kraja 2014 do kraja 2019. godine smo u potpunosti izgradili i pustili u promet lokalnom stanovništvu još oko 11km – ukupno korisnih 102km. Dodatno, do kraja 2019. godine započeti su radovi na 4 dionice, čija ukupna dužina iznosi 28.86 km. Napredak na izgradnji tih dionica je u prosjeku 34.33%, što možemo nominalno pretvoriti u oko 8km. Od toga je 6km izgrađeno u periodu 2018. i 2019. godine.
1 2 3 4 5 6

BLOG

Kategorije

Misli Obavijesti Politika
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more
1 decembar

ReForum: Poresko rasterećenje rada u FBiH

read more
7 juli

Konferencija "REFORUM: Politička odgovornost i polaganje računa za sproviđenje reformi"

read more
28 januar

Konferencija "REFORUM: Poboljšanje poslovnog okruženja" (1)

read more
20 maj

Okrugli stol: BH kreativne industrije - Startup za kreativce

read more
4 februar

Okrugli stol: 'Reforma i modernizacija državne pomoći kao pretpostavka ekonomskog razvoja' (1)

read more