4G mreža: Korist građanima, nove prilike telekom operaterima

4G mreža: Korist građanima, nove prilike telekom operaterima

Nakon što su dobili dozvole za korištenje 4G mreže, BH Telecom i HT Eronet su na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru eksperimentalno pustili u rad signal za novu mrežu, dok je kompanija m:tel objavila da je već pustila mrežu u komercijalnu upotrebu.  

Uprava BH Telecoma godinama tvrdi da je spremna za uvođenje četvrte generacije mobilnih komunikacija, ali da ih koče adminsitrativne barijere. To je za CPU u aprilu 2018. godine potvrdila i članica Nadzornog odbora BH Telecoma Svetlana Cenić. Isti je slučaj, čini se, bio i sa druga dva velika operatera u BiH. Administrativna barijera koja je onemogućila ranije uvođenje 4G mreže jeste vezivanje ovog procesa sa procesom digitalizacije, za što je nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Četvrta generacija mobilnih komunikacija već odavno je standard u svijetu, ali i u regiji. BiH je, uz Ukrajinu, jedina evropska država u kojoj korisnici još uvijek nemaju pristup 4G mreži. S druge strane, Hrvatska se, prema podacima OpenSignala, nalazi na 43. mjestu po dostupnosti 4G mreže, Slovenija na 45., a Srbija na 47. mjestu.

I do 20 puta veće brzine

Od uvođenja 4G mreže najviše će koristi imati građani kao krajnji konzumenti, koji će dobiti priliku za korištenje novih, bržih i kvalitetnijih usluga. Nova generacija mreže donosi novu brzinu prenosa podataka, nove metode prenosa, novu pristupnu tehnologiju za internet, te veći kvalitet usluga i zaštite. Prema najavama, 4G mreža će omogućiti i oko dvadeset puta puta veću brzinu prenosa podataka od trenutne 3G mreže, zavisno od lokacije, uređaja preko kojeg koristimo mrežu i niz drugih faktora. Brzina downloada podataka do sada je iznosila između 1,9 Mbps i 21,5 Mbps, a uploada između 0,9 Mbps i 4,15 Mbps. Kako je na svom Twitter nalogu pokazala članica Nadzornog odobra BH Telecoma Svelana Cenić brzina ekspoerimentalne nove 4G mreže iznosila je 117 Mbps downloada i 50 Mbps uploada. Slikovito rečeno, za prenos videa za koji nam na 3G mreži treba 20 sekundi uz moguće smetnje, na 4G mreži će nam biti potrebna samo jedna sekunda.

Nove brzine omogućit će i razne nove sadržaje, što bi trebalo obogatiti ponudu usluga i osnovnih pretplatničkih paketa. U ponudi bi se trebalo naći direktno strimanje HD televijskog programa, videa i muzike, video-poziva u HD kvaliteti, korištenje zabavnih sadržaja poput video-igara online i slično. Korisnici koji se odluče za šire pakete usluga, trebali bi napokon imati priliku koristiti popularne usluge poput Deezer, HBO Go i slično.

Brzina Interneta Bih 3G
Prosječna brzina mobilnog interneta u BiH u 2019. godini.
Izvor: speedtest.net                       

Cenicss

Testna brzina 4G mreže.
Izvor: Twitter, Svetlana Cenić (@SvetlanaCenic)


Novi prostor za tržšinu utrku

Za telekomunikacijske operatere ona donosi nove prilike, ali i prijetnje. U svakom slučaju, otvara novi prostor za tržišnu utrku, što krajnjim koristima može biti samo od koristi. Dok je m:tel objavio kako već nudi svojim korisnica usluge 4G mreže, BH Telecom i HT Eronet su puštanje novih usluga vezanih za 4G mrežu u komercijalnu upotrebu najavili za maj. Trenutna situacija pruža priliku jednom od operatera – onom koji najbrže i najefikasnije iskoristi dobijenu dozvolu i pruži najkvalitetnije i cijenovno prihvatljive usluge u skladu sa novim tehnološkim mogućnostima – da napravi pomak i napokon proširi poslovanje u onim dijelovima BiH u kojima drugi operateri tradicionalno imaju primat. Samim time, jasno je da kašnjenje u ovom procesu može imati negativne posljedice. Opasnost za BH Telecom nalazi se u činjenici da  vlasnik 39,1% dionica HT Eroneta – T-Hrvatski Telecom Zagreb – i većinski vlasnik od 51% dionica m:tel-a – Telekom Srbija – već imaju iskustva sa 4G infrastrukturom u Hrvatskoj, odnosno Srbiji. Ipak, ukoliko je BH Telecom spreman da od maja pruži korisnicima nove usluge, to ostavlja dovoljno prostora za ravnopravno takmičenje.

Autor: Tarik Moćević
Preuzimanje ovog teksta dozvoljeno je samo uz navođenje izvora reforma.ba i cpu.org.ba.

BLOG

Kategorije

Misli Obavijesti Politika
13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more