4G mreža: Korist građanima, nove prilike telekom operaterima

16 april 2019

Kategorije

DIJELI

4G

Centar za politike i upravljanje pozdravlja otklanjanje administrativnih barijera i uvođenje 4G mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Četvrta generacija mobilnih komunikacija već odavno je standard u svijetu, ali i u regiji. BiH je, uz Ukrajinu, jedina evropska država u kojoj korisnici još uvijek nemaju pristup 4G mreži. Administrativna barijera koja je onemogućila ranije uvođenje 4G mreže jeste vezivanje ovog procesa sa procesom digitalizacije, za što je nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Od uvođenja 4G mreže najviše će koristi imati građani kao krajnji konzumenti, koji će dobiti priliku za korištenje novih, bržih i kvalitetnijih usluga. Prema najavama, 4G mreža će omogućiti i oko dvadeset puta puta veću brzinu prenosa podataka od trenutne 3G mreže, zavisno od lokacije, uređaja preko kojeg koristimo mrežu i niz drugih faktora. U ponudi bi se trebalo naći direktno strimanje HD televijskog programa, videa i muzike, video-poziva u HD kvaliteti, korištenje zabavnih sadržaja poput video-igara online i slično. Korisnici koji se odluče za šire pakete usluga, trebali bi napokon imati priliku koristiti popularne usluge poput Deezer, HBO Go i slično.

Za telekomunikacijske operatere ona donosi nove prilike, ali i prijetnje. U svakom slučaju, otvara novi prostor za tržišnu utrku, što krajnjim koristima može biti samo od koristi. Dok je m:tel objavio kako već nudi svojim korisnica usluge 4G mreže, BH Telecom i HT Eronet su puštanje novih usluga vezanih za 4G mrežu u komercijalnu upotrebu najavili za maj. Trenutna situacija pruža priliku jednom od operatera – onom koji najbrže i najefikasnije iskoristi dobijenu dozvolu i pruži najkvalitetnije i cijenovno prihvatljive usluge u skladu sa novim tehnološkim mogućnostima – da napravi pomak i napokon proširi poslovanje u onim dijelovima BiH u kojima drugi operateri tradicionalno imaju primat.

Više o ovome možete pročitati u našem blogu

6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more
1 decembar

ReForum: Poresko rasterećenje rada u FBiH

read more
7 juli

Konferencija "REFORUM: Politička odgovornost i polaganje računa za sproviđenje reformi"

read more
28 januar

Konferencija "REFORUM: Poboljšanje poslovnog okruženja" (1)

read more
20 maj

Okrugli stol: BH kreativne industrije - Startup za kreativce

read more
4 februar

Okrugli stol: 'Reforma i modernizacija državne pomoći kao pretpostavka ekonomskog razvoja' (1)

read more